Cuvinte…cuvinte…cuvinte… O mulţime de cuvinte ce ne inundă spaţiul, devenind în final simple înşiruiri de simboluri grafice fără sens. Mulţi oameni scriu, fiind îndragostiţi de propria creaţie şi faimă. Se simt cuceritorii lumii, folosind ca armă un pix sau o tastatură. Dar care este adevăratul succes în scris? Se măsoară el în cititori sau în vieţi transformate?
Ca scriitori creştini (indiferent dacă foaia ta este una reală, digitală sau virtuală) trebuie să fim conştienţi că ceea ce scriem poate fi pentru cititori o poartă spre Dumnezeu sau o uşă trântită în nas. Dumnezeu Şi-a asumat riscul de a fi portretizat de noi... Există anumite sfaturi sau indicaţii care pot face ca scrierea noastră să fie una care să slujească mai bine lui Dumnzeu şi celor din jurul nostru.
O scriere bună îşi are originea într-o relaţie bună cu Dumnezeu. Roagă-te specific pentru ceea ce urmează să scrii. Citeşte Biblia şi evaluaează ceea ce ai spus prin adevărurile Scripturii. Dar este indicat să citeşti şi alte cărţi, reviste, ziare şi situri referitoare la subiectul interesat pentru lipsa de documentaţie să nu-i determine pe ceilalţi să închidă dezgustat cartea, revista sau computerul. Ceea ce scrii trebuie să fie actual, bine documentat şi concentrat. Originalitatea nu înseamnă lipsă de informare, ci este exprimarea unor idei mai mult sau mai puţin noi într-o manieră inedită şi proprie.
Foloseşte scrisul ca pe o unealtă prin care să modelezi vieţi, nu ca pe o armă care ucide. Scrie realist, dar pe un ton pozitiv, care să dea speranţă şi creştere. Oamenii se vor sătura repede să citească acuzaţii făţişe sau deghizate sub forma unor fraze ironice, de aceea trebuie să ai o aplicaţie încurajatoare.
Un alt lucru de care trebuie să ţii cont atunci când scrii este corectitudinea lingvistică a lucrării tale. Pasiunea de a scrie nu înlocuieşte instruirea în acest domeniu. O idee extraordinară exprimată într-o serie nesfârşită de greşeli gramaticale şi fraze întortocheate are toate şansele să nu aibă ca reacţie mai mult decât un dispreţ compătimitor. Scrie ordonat, clar şi corect. Foloseşte-ţi propriul stil, dar nu o face într-un mod agresiv. Cunoaşte-ţi audienţa şi adaptează-ţi conţinutul şi stilul pentru a împlini nevoile lor. Aceasta nu înseamnă depersonalizare, ci este exprimarea dorinţei de a sluji şi nu de a te impune.
Dacă simţi că Dumnezeu te-a chemat să transmiţi mesaje prin cuvinte, fă-o conştient de faptul că o peniţă poate schimba vieţi...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu