sâmbătă, 26 aprilie 2008

Mână de la mână să zidim împreună

10 case vor fi construite în 5 săptămâni pentru 10 dintre familiile care locuiesc în condiţii inumane în blocurile de pe strada Voltaire, din cartierul Velenţa, Oradea.


Începând de luna viitoare, datorită celor de la Habitat pentru Umanitate şi cu ajutorul a sute de voluntari din ţară şi străinătate, vieţile acestor familii se vor schimba în bine. Prin construirea caselor, familiile vor avea o locuinţă decentă şi curată în care vor putea duce o viaţă mai bună pentru ei şi copiii lor.
Habitat pentru Umanitate Beiuş este o organizaţie creştin-ecumenică, non-profit, înfiinţată în România în anul 1996. Scopul lor este de a îmbunătăţi condiţiile de locuit a locuitorilor din Beiuş si împrejurimi. Ei doresc să facă din locuirea în condiţii decente o problemă de conştiinţă şi acţiune. Anul acesta, în perioada 5 mai - 5 iunie, cei de la Habitat vin şi la Oradea, unde vor găzdui cel mai mare eveniment de voluntariat din ţară. Cu ocazia acestui eveniment, timp de 5 săptămâni pe şantier se vor afla, ca voluntari, oameni de orice confesiune, statut social sau vârstă. Ei vor construi alături de familiile aflate în nevoie, ajutându-i să clădească un viitor mai bun pentru copiii lor.
Oamenii pentru care construiesc cei de la Habitat sunt de obicei familii cu venituri reduse, care datorită situaţiei economice nu-şi permit să îşi cumpere un teren sau să îşi construiască o casă nouă. Situaţia celor de pe strada Voltaire este însă mult mai dificilă. Ei locuiesc în blocuri reci, cu holuri strâmte, balustrade ruginite şi pereţi plini de igrasie. Majoritatea apartamentelor nu au încălzire sau energie electrică şi, în unele cazuri, într-un spaţiu de 40 de metri pătraţi locuiesc până la 3 familii. Casele ce vor fi construite sunt de tip duplex, iar familiile trebuie să le plătească în rate mici, timp de 20 de ani.
Despre situaţia celor de pe strada Voltaire am discutat cu unul dintre voluntarii de la „Casa Păcii” din SUA. Chris Fontanesi lucrează pentru Habitat şi a fost trimis ca voluntar în România. Iată ce ne spune el: ”acolo este un dezastru, nu am mai văzut aşa ceva niciodată în viaţa mea.” Din experienţa lui ca voluntar, Chris a înţeles sentimentele oamenilor aflaţi într-o astfel de situaţie: ”e ruşinos pentru ei, pentru că nimeni nu vrea să aibă un copil care să nu se poată spăla şi care să fie nevoit să se spele la izvor sau o casă fără acoperiş şi să plouă înăuntru”.
Cei care vor să dea o mână de ajutor nu trebuie să fie experţi în construcţii ci doar să aibă dragoste şi voinţa de a-şi ajuta aproapele. Mai mult de trei sferturi din cei care vin ca voluntari nu au mai lucrat în constructii , dar sistemul celor de la Habitat este unul simplu de aplicat. Întrebat care ar fi cel mai important lucru cu privire la acest eveniment, Chris a răspuns:” Să veniţi şi voi, să fiţi voluntari!”.

de Camelia Porut

Niciun comentariu: